Küreselleşmenin yoğun olduğu bu dönemde çevre kirliliği ile ilgili haberlerle karşılaşmamız kaçınılmaz bir durum. Çevremizi en çok kirleten faktörlerden biri de plastik atıklar. İsterseniz plastiğin ne olduğunu ve hayatlarımızda neden bu kadar büyük bir yere sahip olduğunu görelim. Plastikler, çeşitli amaçlarla kullanılan sentetik maddelerdir. Günlük yaşamda plastik maddeler vazgeçilmezlerimiz arasındadır. Diş fırçalarımızda, izlediğimiz televizyonda, kullandığımız CD'lerde ve hatta bu yazıyı yazmak için kullandığım klavyede bile plastik bulunmakta. Peki, bu kadar yaygın kullanılan plastiğin nasıl elde edildiğini biliyor musunuz?
Plastik, doğal gaz ve petrol gibi maddelerden elde ediliyor. Yani dünyanın enerji ihtiyacının %80'ini karşılayan maddeler ayrı olarak günümüzde kullandığımız ürünlerin yapı taşını oluşturuyor. Bu tüketimin karşısında petrolün tükenmeyeceğine inanıyor musunuz? Petrol ve doğal gaz, dünyada sınırlı bulunan kaynaklardır ve yenilenebilir değildir. Bu kaynaklar canlı kalıntılarının toprak altında sıkışması sonucu oluşan tortullardır. Enerji alanında petrol ve doğal gaza alternatifler geliştirilmeye başlansa bile plastik üretimi için alternatifi yoktur. Ancak plastik geri dönüştürülebilir bir maddedir ve yeniden üretime açıktır. Geri dönüşüm tesislerinde işlenip yapı taşına kadar ayrıştırılır. Sonra elde edilen yapı taşları eritilerek yeni ürünler üretilir. Ama biz plastikleri ne kadar geri dönüştürüyoruz?
Plastiğin hayatımızdaki yerinin yanı sıra çevremizdeki çöp yığınlarında da yeri çok büyük. Paketleme ve ambalaj olarak kullandığımız plastiği geri dönüştürmüyor, aksine doğada kaderlerine terk ediyoruz. Bir günde israf ettiğimiz plastik ile dünya ekonomisinden her gün 1500 dolar kaybolmasına sebep oluyoruz. İsterseniz 1500 dolar ile neler yapabileceğimizi düşünelim. Mesela bu para ile yurt dışında bir kursa yazılıp yeni diller öğrenebilirsiniz. Bu para bu yönde kullanılabilirken neden yok yere harcansın ki?
Kısaca plastik maddeler, hayatımızda önemli bir yere sahip. Plastiğin hayatımızda önemli bir yere sahip olmasında sakınca yok ancak elimizdeki plastik, atık haline geldiğinde ne yapacağımızı bilmediğimizden büyük çevresel ve ekonomik felaketler oluşuyor. Bu felaketlere nasıl dur diyeceğiz? Bu konunun devamını sonraki yazılarımda bulabilirsiniz.
Plastik, dünyamıza büyük zararlar veren petrolün bir endüstrisidir. Bu endüstriyi tükenmek üzere olan petrol ile birlikte yok etmeli, yerine doğa dostu bir endüstri yerleştirmeliyiz.
Plastik, her şey gibi nitelikli kullanımda fayda sağlayacak bir maddedir. Eğer bu maddeyi nitelikli kullanmayı öğrenebilirsek doğaya yardımcı oluruz.
Öncelikle güncel çevre sorunlarından biri olan plastik hakkında verdiğiniz bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim.Bence plastik yaşamımızın bir parçası haline geldiğinden doğru kullanabilirsek zarardan çok fayda sağlayabilir.
Bilgileri çok güzel toparlamışsın, ben yazılarından çok şey öğrendim, emeğine sağlık.