top of page
Yazarın fotoğrafıEmir Vanlı

Plastik Hayatlarımıza Nasıl Girdi?

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2020

Günümüzde, plastikten elde edilen ürünler hayatımızın kilit parçası. Peki plastik hayatlarımıza nasıl girdi? Gelin ilk beşeri plastiğin üretildiği 19. yüzyıla bir yolculuk yapalım. 1862'de Alexander Parkes Birmingham İngiltere'de Parkesine adını verdiği ilk beşeri plastik materyali üretti. Plastik materyallerin kullanıma başlandığını gözlemlemek için ise 20. yüzyıla bir yolculuk yapalım.












1907 yılında Leo Baekeland isimli bir bilim insanı, elektrik kablolarının ısıdan etkilendiğini gözlemlemiş, ısıdan etilenmeyen bir yalıtkan madde bulmak için çalışmaya başlamış ve sonucunda ilk sentetik plastik madde olan Bakalit'i bulmuştur. Düşünsenize telefonunuz arızalanıyor ve sonrasında siz bu sorunu çözmek isterken öyle bir parça icat ediyorsunuz ki bütün telefon endüstrisi sizin icat ettiğiniz parçayı kullanmaya başlıyor. Burada da tam olarak bu senaryo söz konusu. Bakalit'in icadından sonra 1930'lu yıllarda plastik ürün üretiminde bir patlama gerçekleşmiş ve her sanayi dalında kullanılmaya başlanmıştır.






2. Dünya Savaşı döneminde Uçak kokpitleri, Paraşüt ve el bombası kabuğu plastikten elde edilmiştir. Yani bu ürün savaş esnasında da büyük rol oynamıştır. 2. Dünya Savaşı bittikten sonra savaş materyalleri gereksinimi azalmış, çoğu endüstri gibi plastik endüstrisi de odağını tüketicilere çevirdi ve böylelikle plastik günlük kullandığımız araç ve gereçlerde zaman geçtikçe daha çok yer almaya başladı.


Film ve ses kayıtları gibi görsel ve işitsel alanda teknolojik gelişmelerin başrolünde de plastikler bulunuyordu. Düşünsenize Netflix ve Spotify gibi servislerden önce filmlere ve şarkılara hep plastik ürünlerden ulaşılıyordu. CD'ler, kasetler, ve ikonik analog film gibi...




Plastikler sayesinde tüketicilere daha renkli teknolojik cihazlar sunulmaya başlandı. Bu renkli ürünlerden en sevdiğim ise 1999 yılında piyasaya sürülen Apple iBook. Günlük yaşamda plastik kullanımınızın adeta bir sembolü. Hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak her ürün olduğu gibi iBook da işlevselliğini yitirdi. Peki biz bunun gibi işlevselliğini yitirmiş ürünleri geri dönüşüme mi kazandıracağız yoksa doğaya bir çöp olarak mı bırakacağız?



Peki, siz olsanız işlevselliğini yitirmiş olan plastik ürünleri geri dönüşüme nasıl kazandırırsınız? Yorumlarınızı bekliyorum.

14 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Betül İNAN
Betül İNAN
Feb 22, 2020

Satın aldığımız plastik ürünlerin üzerinde geri dönüşüme uygunluğunu kontrol etmeliyiz.Plastik materyallerden birçok ürün ortaya çıkarabiliriz.Sanatta da plastiği kullanarak farkındalık sağlayabiliriz.



Like
bottom of page